Életünk Kertje

Képzeld el, hogy az Életed egy Kert és minden amit teremtettél, nevelgettél egy növény ebben a Kertben. Az önértékelésed, a nyugalmad, a békéd, a nőiséged, az érzékenységed, a bizalmad, és a különböző emberek iránt táplált érzéseid. Ezt a kertet te gondozod egyedül. 

A Kertedben, ahogy minden kertben nő a gaz. Ezek azok az érzések és gondolatok amik nem szolgálják a fejlődésed, sőt kiszorítják az értékes növényeket, melyeket hosszú időn át nevelgettél. Első lépésként meg kell tanulnod megkülönböztetni a gazt az értékes növényektől! Amíg a gazt nevelgeted, lehet hogy valamely értékes növényed haldoklik! Csak tőled függ mennyire engeded, hogy a gaz elszaporodjon! 

Tegyük fel, hogy gondos kertész vagy, rendszeresen gyomlálsz és gondozod az értékes növényeid nap mint nap! 

Van egy előkerted, ahol a kevésbé sérülékeny növényeid ültetted. Ez látszik kívülről az utcáról is, ezekben nem tudnak nagy kárt tenni, ha tennének is, könnyedén vissza tudod állítani a korábbi állapotot.

Van egy hátsó kerted is, ami több részből áll… itt is vannak kevésbé sérülékeny növények, de ennek már van olyan része is, ahová nagyon érzékeny virágokat ültettél, a számodra legkülönlegesebbeket. Amik nagyon sérülékenyek és nagyon fontosak, értékesek számodra.

Életünkben a legnagyobb csalódást és szenvedést az okozza, amikor beengedünk valakit a kertünk egy sérülékenyebb részébe, és ő nem úgy viselkedik ott, ahogy azt mi gondoltuk, ahogy elvárnánk, sőt esetleg kárt okoz benne… letapossa a virágokat, letördeli a leveleket, majd mi fájdalmunkban őt okoljuk mindezért! Pedig lehet, hogy ő nem is látott még ilyen virágot, azt hiszi gaz és kitépi, vagy rálép… nem biztos, hogy emögött rossz szándék van! A mi felelősségünk, hogy eldöntsük kit hová engedünk be! Mert ha beengeded mindenhová az elefántot, ne csodálkozz azon, ha letapossa a legkülönlegesebb virágaid!

A legfontosabb, hogy megtanuljuk megítélni kit meddig engedünk a kertünkben! Addig amíg ezt nem tudom megítélni, magamnak és másoknak is csalódást okozok. Azt az embert aki nem tud finoman közlekedni, csak csörtetni, ugrálni, figyelmetlen és nemtörődöm másokkal, nem engedem csak az előkertembe. Aki nem ismeri a különleges növényeket nem engedem a hátsó kert egy bizonyos részére, mert még azt hiszi a legkülönlegesebb virágaimra, hogy gyom és a legjobb szándékkal kitépi. 

Sokan hajlamosak vagyunk nagyon hamar beengedni azt aki elsőre szimpatikus nekünk, – legyen ez családi, baráti vagy szerelmi kapcsolat – anélkül, hogy megbizonyosodnánk arról, hogy más kertekben hogyan közlekedik, mennyire figyelmes vagy tartja tiszteletben mások virágait. Majd a majmot hibáztatjuk, hogy majomként viselkedik… de hát hogy máshogy viselkedne, mikor ő egy majom? Akkor is, ha mi egy finom úriembernek vagy hölgynek akartuk látni… amikor leesik az álarc, kiderül, hogy majom. És a legjobb, ha ettől az álarctól megszabadítjuk még a kertünkön kívül, de legkésőbb az előkertben. Mert akkor csak ott tud rongálni, összekenni ürülékkel mindent, azt pedig az első vihar lemossa. 

Persze vannak elkerülhetetlen fájdalmak, amikor az egyik legszebb virágot a kertedben megtámadja egy élősködő. Akkor ezt a gyönyörű virágot neked kell kitépned, ami nagy fájdalommal jár. De meg kell tenned, különben átterjed a többire is és a kerted minden virága elpusztul. Nagy fájdalom és csalódás, de nincs benne szenvedés! Mert tudod, hogy az a virág már menthetetlen, de a többit még életben tarthatod. Ez egy olyan döntés amit te hoztál meg a saját életedért, így a lelked nyugodt bármennyire is fáj éppen a szíved.

Előfordul olyan is, hogy vannak akiknek szintén vannak ilyen különleges virágaik a saját kertjükben és szívesen megosztják veled, ők hogyan gondozzák, nevelgetik őket, sőt vannak olyanok akiket beengedhetsz a legkülönlegesebb, legféltettebb virágaidhoz és ők csodálni fogják, mert tudják milyen értékes, sőt lehet hogy ők is ültetnek a Kertedbe, mert őket örömmel tölti el minél szebbnek látják. Hálával van tele a szívem, hogy ezt megtapasztalhattam és tapasztalom a mai napig is.

Vigyázz lelked kertjére, mert csak ez az egy van neked arra a sok-sok életre amit vállaltál itt a Földön!